Üç Büyüklerin Belalısı Anadolu Golcüleri

Anadolu takımlarında forma giyen golcüler için en önemli vitrin, üç İstanbul büyüğüne karşı oynadıkları maçlardır. Ama bazıları o büyük maçları biraz fazla seviyordu… Dört büyüklerde hiç forma giymemiş olmalarına rağmen, attıkları gollerle üç İstanbul büyüğünün başına iş açmış gol ustalarını sıralayalım. (Hepsi TFF sitesinden manuel olarak kontrol edilmiştir)

Cenk İşler, 27 gol
Futbol literatürüne “leblebici” olarak geçmiş klasik ceza sahası golcülerinin en iyi örneklerinden biri Cenk İşler’di. Cenk, uzun yıllar boyunca birçok Anadolu takımında forma giymiş ve büyük maçlarda adından hep söz ettirmişti. Üç büyüklere karşı 27 gol, bu nedir yahu…

Cafer Aydın, 14 gol

Aslında Cafer Aydın denilince akla daha çok onun hakemle, rakip taraftarlarla takıştığı sinirli, el kol hareketleri yaptığı halleri gelir. Ama o, aynı zamanda Anadolu’nun çok önemli golcülerinden biriydi. Üç büyüklere karşı oynadığı maçlarda 14 gol atarak, belki de birçok şampiyonluğu etkileyen isim olmayı başarmıştı.

Okan Yılmaz, 13 gol
Bursaspor formasıyla gol kralı da olan Okan Yılmaz, Türkiye liglerinde resmi olarak 134 gol atmış bir isim. Üç büyüklerin kalesini de 13 kez bulmuş, elbette bu gollerin hepsi Bursaspor dönemine ait.

Andre Kona, 13 gol

Gençlerbirliği’nin unutulmaz santrforu, İlhan Cavcav’ın Afrikalı forvet aşkını başlatan adam… Kona, Süper Lig’de forma giyen en özel santrforlardan, zira lig tarihinde 97 golü var. 74 golle de Gençlerbirliği’nin hali hazırda hala en golcü oyuncusu. Kongolu golcünün üç büyüklere karşı da 13 golü mevcut.

Okan Öztürk, 11 gol

Merzifonspor'la başlayıp, Bozüyükspor'la sonlanan, bolça Anadolu turuna çıkılmış bir kariyer... Okan Öztürk, hem alt liglerin hem de Süper Lig'in klas golcüleri arasındaydı. Üç büyüklere attığı 11 golle de o golcülüğünü kanıtladı.

Theofanis Gekas, 10 gol

En güzel günlerini Akhisar’da geçiren, adına besteler yapılan Theofanis Gekas, üç büyüklerin en tescilli belalılarından biri. Yunan oyuncunun bu maçlarda 10 golü var. Kaleciyle birebir pozisyonlarda neredeyse kaçırmayan Gekas, ilerleyen yaşına rağmen “tehlikeli forvet” etiketini kolay kolay kaybetmedi.

Zdravko Lazarov, 9 gol

Üç büyüklere karşı 9 golü olmasına rağmen, aslında onu sadece “golcü” olarak görmek haksızlık. Lazarov, birçok özelliği kendisinde barındıran, gittiği her takımın çehresini değiştiren bir oyuncuydu. Bulgaristan milli takımına da yükselmeyi başarmış olan Lazarov, Anadolu kulüplerinde forma giyen en kaliteli yabancılardan biriydi.

Fernand Coulibaly, 8 gol

Coulibaly denince, 90’lı yılları hatırlayan futbolseverlerin gözünde hemen o örülmüş uzun saçları canlanır. Klasik, kısa ama hızlı, gol bölgelerinde etkili siyahi golcülerin örneklerindendi. Anadolu’da birçok takımı gezse de en çok Gaziantepspor’daki performansıyla hatırlanır. Üç büyüklerin kalesine de 8 kez sarsmışlığı var.

Taner Gülleri, 7 gol
Listedeki diğer isimlerle karşılaştırınca gol sayısı biraz az gözüküyor olabilir. Ama onun şöyle bir farklı var, Süper Lig'de adam akıllı sadece bir sezon oynayabildi ve üç büyüklere karşı attığı 7 gol, aynı sezonda. Galiba başka söze gerek yok...

Bonus: Edin Visca, 7 gol
Belki mevki olarak "golcü" kategorisinde olmasa da bu listede yer almayı hak etti... Başakşehir'in Boşnak sağ kanadı 2012'de ülkemize ilk adımını attı ve her geçen sezon üzerine koydu. Şu sıralar adı büyük transfer söylentileriyle anılan Visca, "kenar forvet" rolüyle büyüklere her zaman ciddi sorunlar çıkarmayı başardı. Boşnak oyuncunun şu ana kadar üç büyüklere karşı 7 golü bulunuyor.

*Bu yazı ilk olarak RedBull.com’da yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: