Nasıl Bir Film: La migliore offerta (En İyi Teklif), 2013

Sürükleyicilik dozu yüksek bir suç, gerilim, gizem filmi. Daha önce Giuseppe Tornatore’nin yönetmenliğini yaptığı filmleri işleyiş açısından sevmiştim, bu film de izleyiciyi odaktan hiç koparmadan, “kaç dakika kaldı acaba” diye düşündürmeden ilerliyor. Bu bakımdan bana göre zaten puanı 7’den başlar. Ama filmin konusu, finali yeterince orijinal mi? Bu sorunun cevabını en alt paragrafta, yani spoiler köşesinde vermek daha doğru.

Filmin konusu: Virgil Oldman (Geoffrey Rush) İtalya’nın en ünlü müzayede şirketinin sahibidir, hatta tüm hayatı bundan ibarettir. Ona gelen antikaları çok başarılı şekilde satmak ve hatta içlerinden kendi koleksiyonuna uygun gördüklerini bir çeşit hile ile “özel odasına” ayırmak… Bir gün gizemli bir telefon alır. Ailesinden miras kalan antikaları onun aracılığıyla satmak isteyen Claire (Sylvia Hoeks), Virgil Oldman’a ulaşır. Ancak Claire’in özel bir durumu vardır. Bir çeşit psikolojik rahatsızlığı sebebiyle o devasa evde sadece yalnızken “duvarına ardındaki” odasından çıkar. Oldman, duvarın ardındaki o gizemli kadına farkında olmadan aşık olmaya başlar. Artık odağında sadece evdeki antikalar yoktur.

Aşağıdaki metin *spoiler içerir, filmi izledikten sonra bekleriz!
Filmin sonu görece olarak “sürprizli” bitiyor. Ancak bu tür filmlere aşina olanlar için yeterince ters köşelik bir durum yok. Hatta başından beri “Mr. Oldman’ı harcayacaklar matmazel” gözüyle izliyorsun filmi. Hatta Claier’in değil, etrafındaki herkesin işin içinde olduğu ve asıl olarak hedefin odadaki saklı antikalarda olduğu, haliyle hıyanetin başında da en yakın arkadaşının olduğu da açık. Yine de kurgu olarak izlemesi keyifli bir filmdi. Zaten 7 puan ortalamalı film olunca filmin standart sürprize sahip olduğunu anlıyorsun. Mesela, Oldman da aslında başından beri durumun farkında olup, farklı bir plan kurguladığı bir senaryo olsaydı o zaman film 8’lik, 9’luk olurdu zaten. Böylesi de iyi ama yoklukta gayet güzel izlenir.

Hiç yorum yok: