10’luk Bir 8 Numara Performansı: Tolgay Arslan


Monaco teknik direktörü Jardim, Beşiktaş karşısına ilk maçı çok iyi analiz etmiş ve o şekilde kurguladığı bir oyun planıyla takımını sahaya sürmüştü. Aslında bu cümle bile Beşiktaş’ın bu sene Şampiyonlar Ligi’nde başardıklarının 10 puanın da ötesinde olduğunu gösteriyor. Normal şartlarda Avrupa’nın iyi takımları “İstanbul zor deplasman, atmosferi merak ediyoruz” gibi klişeleşmiş demeçlerle geliyor, oyun olarak tarzlarına pek de dokunma ihtiyacı hissetmiyorlar. Ancak bu kez Beşiktaş “önlem alınması gereken” bir Şampiyonlar Ligi takımıydı.
Sağ bekte stoper orjinli Raggi, oyunun son bölümü hariç hücuma hiç katılmadı. İlk maçta Beşiktaş’ın çok etkili olduğu, Quaresma’ların ortalarına Babel ve Cenk’in koşularının önü biraz kapanmış oldu bu tercihle. Çünkü Quaresma’nın ortasında artık ceza sahasında Monaco’nun üç stoperi vardı. Ekstra olarak Talisca yerine Oğuzhan’ın sahada olmasıyla, Beşiktaş da ceza sahasındaki ortalarda sayısal olarak daha az adamla cevap veriyordu. Hatta hücum özellikleri daha iyi olan Jorge de nadiren ileriye çıkıyordu. Orta sahada da Fabinho tamamen 4’lü savunması önüne yapışmıştı. Bu da yine Beşiktaş’ın ilk maçta rakibin savunmayla orta sahası arasındaki boşluğu görmesine karşılık bir hamleydi.

Adriano’nun dikeni

Maçta iki takımın da set hücumuyla, yani savunma yerleşikken gol bulma şansı pek yüksek gözükmüyordu. Ancak bir duran top, uzaktan şut ya da bir tarafın ters yerde top kaptırması gerekirdi. Monaco bütün duran topları çok iyi kullandı, oradan gol çıkmaması mucize… O “ters yerde top kaptıran” ilk taraf da Beşiktaş oldu. Aslında Adriano’nun kaptırdığı top, pek “gollük hata” değil. Rony Lopes’in vuruş kalitesi daha ön planda. Bir de aslında Adriano’yu Adriano yapan özellik; rakip atağı kesmesiyle birlikte takımı adına yeni bir atak başlatması. Beşiktaş’ın kalitesini artıran bir etken bu normal şartlarda, tabii ki arada ters tepecek. Gülün dikeni misali.
Monaco’nun kağıt üzerinde en kaliteli oyuncusu Lemar. En az 50-60 milyon euroya satılacak bir oyuncuyken kadroda tutmayı tercih ettiler. Sakatlığı pozisyonda da topla driplingi oldukça ürkütücüydü. Ancak onun çıkması ve Jovetic’in sahaya girmesiyle Monaco daha belirgin baskı kurdu. Çünkü Keita Balde sol forvetteki yerine geçmişti ve merkezde o bölgede oynamayı daha iyi beceren Jovetic vardı.

Maçın adamı: Tolgay Ali Arslan

Bir 8 numaradan ne yapmasını beklersiniz? Muhtemelen bu sorunun cevabı genel olarak şunlar olacak: Savunmadan akılcıl şekilde top çıkarmasını, hücuma destek verip kilit paslar atmasını, iki ceza sahası arasında mekik dokumasını, ikili mücadelelerde baskın çıkmasını, gerekli zamanda topa basarak hatta faul kazandırarak takımına nefes aldırmasını… İşte Tolgay, Monaco karşısında bunların hepsini yaptı. Kesinlikle maçın adamıydı. Zaten zaruri şekilde oyundan çıkmasından sonra Beşiktaş oyununda sakinlik tamamen kayboldu. Maç, “Monaco bu baskıyla golü atacak mı yoksa dönen toplardan biri kontrayla Beşiktaş golüne mi dönüşecek?” maçına dönmüştü.

Tam da burada Pepe’den bahsetmek gerek. Onun savunmadaki Real Madrid kokan duruşu, rakibin baskılarında duvar niteliği taşıyor. Zaten pozisyon alışını övmeye gerek yok. Asıl kritik ve güzel özelliği, hava toplarında topu gelişi güzel karşılamayıp, mutlaka bir arkadaşına indirmesi… Onun dışında sakatlanana kadar Tosic de oldukça iyiydi. Zaten genellikle saçmalama hakkını lig maçlarında kullanıyor. Şampiyonlar Ligi maçlarında ise telefon kulübesine girip, oradan bir tutam Maldini olarak geri çıkıyor.

Topsuz koşucu Quaresma

Genellikle kendisini taç çizgisine zincirleyen Quaresma, bu maçta ters taraftan veya cepheden gelen ataklarda gayet güzel topsuz koşularla cevap verdi. Penaltı pozisyonu öyleydi, onun haricinde Babel’e çıkarmakta geç kaldığı kontratakta da öyle… Aslında penaltı pozisyonunda da geç hamle yapmıştı. Neyse, o koşuları bile bir şey… Zaten gol pozisyonlarında topla olan kararsızlığı, genellikle şahsi düşünmesi gibi etkenleri kalıtsal ve bunu kabullenmek gerek. 34 yaşına rağmen hiç düşmeyen fizik kalitesi, topla her şeye rağmen ezber bozması, takıma zaman kazandırması gibi özellikleri onu alternatifsiz kılıyor mevcut kadroda.

Beşiktaş evinde oynayacağı Porto maçında beraberlik alması halinde grup liderliğini garantileyecek. Ki Porto da mevcut durumda gemileri yakıp, saldıracakmış gibi durmuyor… Yüksek ihtimalle Beşiktaş o maçta liderliği alacak ve gruplar ilk açıklandığında en zor maç gibi gözüken RB Leipzig deplasmanına ülke puanı, farklı bir deneyim, Almanya gezisi gibi amaçlarla çıkacak. Yani o maçta Orkan – Negredo – Lens’li bir üçlü bile görebiliriz…

Hiç yorum yok: