Yaşından Büyük Sol Ayak: Sedat Şahintürk

Beşiktaş’ın U21 takımında dikkatleri üzerine çeken ve birçoklarına “Bu çocuk neden A takıma alınmıyor?” diye sorduran Sedat Şahintürk, 2017/18 sezonunda PTT 1. Lig ekiplerinden Balıkesirspor’a transfer olmuştu. Genç oyuncu burada attığı gollerle yeniden kendinden bahsettirmeyi başardı.
Sedat Şahintürk’ün Balıkesirspor’da da Beşiktaş’ın A takımıyla aldığı sürelerde de hissettirdiği üzere, en dikkat çekici özelliği şut yeteneği. Sol ayağıyla çıkardığı şutlar yaşının çok ötesinde, usta bir şutör gibi. Hem ayağının içini kullanarak plase vuruşlar yapabiliyor, hem de ayağının üstüyle net ve sert şutlar çıkarabiliyor. Bunun yanı sıra pas mesafesi olarak da sol ayağını konuşturan bir oyuncu. Çabuk karar alışları ve onu uygulayabilecek yetenekleriyle, etrafındaki oyuncuları doğru zamanda topla buluşturabiliyor.

Sedat’ın yapması gereken “ilk” şey, kendisine net bir mevki bulmak olacak. Çünkü şu ana kadar birçok bölgede oynadı ancak net olarak bir pozisyona adapte olamamış gözüküyor. En çok kanatlarda kullanılıyor fakat hızı, patlama gücü o bölge için yeterli değil. Ve bu kazanılacak bir özellik gibi de durmuyor… O nedenle onu daha çok bir merkez orta saha olarak görmek ve o şekilde gelişimini sağlamak gerek. Merkez orta sahada olması gereken ekstra özellikler; yani anahtar pas, uzun mesafeli pas ve şut atma gibi özelliklere sahip. Sırtı dönükken aldığı toplarla rakip kaleye dönebilmesi ve fiziğini rakiple ikili mücadelelerde başarılı çıkacak, topla saklarken kendisini ayakta tutacak kadar geliştirmesi gerek. O zaman oldukça değerli bir orta saha olacaktır.

Bundan yaklaşık 5 yıl önce Beşiktaş alt yapısından Hasan Türk çıkmış ve bugünkü Sedat Şahintürk özelliklerine sahip, gelecek vadeden bir oyuncu gibi görünmüştü. Belki de öyleydi ama o kritik eşiği aşamadı ve sürekli geri gitti. Şimdilerde kendisi Kırklarelispor’da forma giymekte. Türk oyuncular için 20-23 yaş arasında ne yaptığı işte bu kadar kritik. Sedat şayet ilk profesyonel sözleşmesinden sonra “durmaz” ve devamlı bir üst seviye için kendini zorlarsa, Trabzonspor’da Yusuf Yazıcı’nın yarattığı farka yaklaşacaktır.

3 yorum:

Emrah D dedi ki...

Hasan Türk, anadolu üsküdarspor ile şampiyonlar ligi müziği dinlediğim aktif FM oyunumda halen (2023) as sol kanat oyuncum :)

Sedat Şahintürk bahsettiğiniz gibi bir 8 numara olamasa bile daha kötü ihtimalle Talisca'dan daha kullanışlı (yetenek olarak değil ama pozisyon olarak) bir uzak forvet veya Mehmet Ekici tarzı bir 8/10 numara da olabilir. Artan formuyla birlikte birinci ligde forma şansı bulma ihtimalinin artacak olması büyük bir artı. Altyapıdan çıkan futbolcularda eğer direkt A takıma giremiyorlarsa yaşanan problem kiraya gittikleri yerde de forma bulamamaları. Sedat bu makus talihi kırmış gibi görünüyor, umarım yolu açık olur.

Cartalete dedi ki...

Erektus, bana FM'ye geri dönme isteği uyandırdın :)

Eski bir FM sürümüyse, editör arkadaşı ben gazlamış olabilirim Hasan Türk konusunda.

Emrah D dedi ki...

hayır hayır gayet son sürüm (son derken 2017, henüz 2018 almadım)

orta sahanın ortasında bir şekilde olamadı veya benim çok alternatifim vardı sol kanatta iyi gidiyor (hoş altyapıdan fişek gibi bir açık çıkıyor bu sene yedeğe düşebilir)

FM her zaman candır :) uzun uçak yolculuğu yapacağım 4 gözle bekliyorum havalimanında uçakta aktarmada filan başka iş güç çıkmadan rahat rahat oynamayı. Homegrown kuralından dolayı başladığım 18 yaşının üzerinde futbolcu transfer ederken dikkat etme huyunu abarttım altyapıda altınordu transferde de tüm dünyanın yeteneklerini scout ağıyla toplayan stadyumu birinci köprünün oradaki aynı yerinde 10000e kadar varmış bir anadolu üsküdar oldu bakalım nereye gidecek buradan :)