Virtua Striker Gibi Futbolcu: Cengiz Ünder


90’larda atari salonlarında ortaokulluları, liselileri okuldan kaçmaya zorlayan bir futbol oyunu vardı: Virtua Striker. Her ne kadar oyuncuların gerçek isimleri kullanılmasa da baya kült olmayı başarmıştı. Aslında oynanabilirliği gayet basitti, kiminle şut atılıyorsa atılsın sağ çaprazdan, ceza sahasının tam köşesinden kalenin uzak direğine doğru atılan her şut gol oluyordu. Yani bariz şekilde bug’ı vardı oyunun, tıpkı Cengiz Ünder’de olduğu gibi.

Cengiz de çaprazdan uzak direği görme konusunda o tılsımı yakalamış. Arsene Wenger’in Messi için kullandığı “PlayStation gibi” tabirinin bir benzerini onun için kullanabiliriz: Virtua Striker gibi futbolcu… Ama elbette bu bir bug değil, yetenek ve çalışma ürünü. Topa olduğu yerden öylesine sert vurmak herkesin harcı değil, kazanılmış değil edinilmiş bir yetenek. Cengiz daha Altınordu’da aldığı ilk sürelerinde bile o yeteneğini belli ediyordu. Zamanla geliştirdi ve Serie A için bile çözüm üretilemez bir şutör oldu. Son üç haftadır aynı köşeden ağları bulmayı başarıyor. Üstelik hepsi de ayrı vuruş stilinde. Ayak içi plase, ayağının üst&dışıyla sert vuruş… Hiç fark etmiyor.
Ancak elbette Cengiz sadece şut özelliğiyle fark yaratmıyor. Sampdoria maçında ilk 11 formasını aldığında gol ya da asist yapmamıştı ancak 10 başarılı driplingle önemli bir maç çıkarmıştı. Zaten sonrasında o özgüvenle oynamaya devam etti ve direkt olarak skora da katkı sağlamaya başladı. Dripling konusunda şu an takımının en delici oyuncusu ve topu ayağına aldığında bir yıldız gibi davranıyor, tabii olumlu anlamda.

Üst düzey futbolda bir kanat oyuncusundan beklenen bir diğer etken de pas kalitesi. Cengiz, topla içe kat ettiğinde koşusunu gösteren oyuncunun önüne kilit paslar bırakabiliyor. Daha da önemlisi tıpkı şutlarda olduğu gibi, ters kanada attığı uzun toplarda da net vuruşlar çıkarıyor. Yani onun bugünlerdeki yükselişi kesinlikle tesadüfi bir çıkış değil, var olan yeteneklerini sergilemeye başladı ve kazandığı özgüvenle arkasını getirecek gibi gözüküyor.

Muhammed Salah, Liverpool’un oyun felsefesi içinde skora yatkınlığını daha fazla gösterir oldu. Önde kazanılan toplarla, ceza sahasını fazla adamla meşgul eden hücum oyuncularıyla birlikte… Cengiz de gelecekte kaleye daha yakınken topu geri kazanmaya odaklı bir takımın içinde çok daha fazla sivrilecektir. Çünkü her zaman gole en kestirme yoldan gidecek pratik zekaya sahip. Gerçekten de geleceği oldukça heyecan verici…

Hiç yorum yok: