New York’ta Bir Delici Orta Saha: Tyler Adams


Çok değil, bundan 20 sene önceki futbol dünyasında çalım atıp, orta kesebilen kanat oyuncusu çok değerliydi. Çünkü o dönemde bir rakibin savunma hattını delebilmek için en uygun ve hatta tek yol buydu. Şimdilerse ise kanat oyuncuları için dripling yapabilmek bir artı değil, mecburiyet. Koşabilmek gibi bir şey... Eskiden golcüler için de çoğu zaman sol vuruş yeterliyken artık adam eksiltme ve kilit pas atma özellikleri de aranıyor. Hal böyle olunca bir futbol takımı hücumda fark yaratabilmesi için, o adam eksilten oyuncuları orta sahaya da serpiştirmek zorunda. Çünkü hücum hattında artık herkes aynı şeyi yapıyor. Eğer orta saha bölgende de topu aldığında rahatlıkla yüzünü rakip kaleye dönebilen, dripling yapabilen, üstüne şut veya ara pasıyla aksiyonu tamamlayan bir oyuncu varsa; o zaman tehlikeli bir takımsın demektir.

Günümüzde Naby Keita diyerek rahatlıkla örneklendireceğimiz bu modelin en güzel filizlerinden biri New York’ta görüldü. 11 yaşından bu yana New York Red Bulls’un alt yapı takımlarında forma giyen genç Amerikalı, artık A takımının ve hatta Amerika milli takımının ne önemli oyuncularından biri haline geldi. Daha önce Red Bull Salzburg’lu Amadou Haidara için kullandığımız “Yeni Keita” tabirini görüyor ve artırıyoruz: Yoksa acaba Red Bull takımlarının bir sonraki Keita’sı Adams mı?

Onun için kısaca “delici orta saha” tabirini kullanmak, nasıl bir oyuncu olduğu sorusuna cevap veriyor aslında. Topla hızlıca kat edebilen, rahat adam eksilten ve üzerine gayet de atletik olan bir oyuncu. Sadece teknik bir oyuncu olmak, delici orta saha olma yolunda yeterli olmayabiliyor. Çünkü orada rakip oyuncular tarafından kurulmuş çok fazla kademe var, birisini atlatsan diğerine yakalanırsın. Ama Tyler Adams, attığı bir çalım sonrasında doğan bir boşluğu kolayca kat edebiliyor.
Asıl kritik özelliği ise o aksiyonlarını sonlandırma başarısı. Belki onun gibi çalım atabilen orta saha çok fazla vardır ama önemli olan finalde Lost dizisine bağlamamak. Tyler Adams şu an için olağan üstü kilit paslar atan bir oyuncu olmasa da en azından basit paslar ve kendisini boş durumda bırakan oyuncuları görme konusunda başarılı. 1999 doğumlu bir oyuncu için daha fazlasını beklemek biraz acımasızlık olurdu.

Adams, topsuz oyunda gayet hareketli bir oyuncu. Pasını attıktan sonra tekrardan geri almak için hareketlenenlerden. Ancak işin hücum tarafında rakip ceza sahasına daha az koşu atıyor. Bu, oynadığı takımının bir sistem gereği mi yoksa kendi tarzı mı, henüz bilemiyoruz. Ancak gelecekte bir Keita yoluna girmek istiyorsa o koşuları daha sık atmalıdır ki aslında bunu yapacak iç güdüsü ve yetenekleri var görünüyor. Elbette her delici orta sahayı nirvanaya ulaştıracak kilit pas ve şut özellikleri de kendisini daha da “başka” oyuncu yapacaktır gelecekte.

Tyler Adams şimdiden birçok Avrupa kulübünün radarında. Geçtiğimiz sezon önce Roma sonra da Liverpool onu almaya çok yaklaşmıştı. Ancak yükselen formu ve artık ABD milli takımında da boy gösterecek olmasıyla, Red Bull onu 50 milyonun üzerine çıkarmadan satmayacaktır. O nedenle bir sonraki takımı büyük ihtimalle RB Leipzig olacakmış gibi gözüküyor.

2 yorum:

dominic molise dedi ki...

abd, dunya kupasinda olacak mi ki?

Cartalete dedi ki...

Değil tabii ki, kafamda göndermişim Rusya'ya :)